Migren dünyada en çok görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Kişilerin şiddetli ağrılara maruz kalmalarını etkileyen bu sorun aynı zamanda sosyal hayatı ve iş hayatını olumsuz etkiler. Peki, ataklar sırasında tüketilen ev yapımı bir bitki çayı sorunu ortadan kaldırabilir mi?
Migren nedir?
Migren denildiği zaman akla tek taraflı, şiddetli ağrı akla gelir. Migren, sinir sinyallerini geçici olarak etkileyen anormal beyin aktivitesi sonucu başın bir tarafında zonklayan bir ağrı ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısına neden olan nörolojik bir hastalıktır. Migren atakları yılda 1-2 defa ya da ay içerisinde defalarca görülebilir. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söylenebilir. Şiddetli baş ağrısına bulantı, kusma, denge sorunları görülebiliyor.
Migren diğer baş ağrılarından nasıl ayırt edilir?
Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu verdiği bir röportajda migren, sinüzit ve diğer baş ağrılarının arasındaki farkları şöyle sıralıyor. Zarifoğlu, baş ağrılarının başlangıç şekli, ağrının şekli, stresin ne ile artıp ne ile azaldığı ile bazı tetkiklerin, bunları ayırıcı tanılarını koymakta kolaylık sağladığını ifade etti. Zarifoğlu, hastanın kendi baş ağrısı ile ilgili vereceği bilginin önemli ve tanı koydurucu olduğunun önemine değindi.
Migren atakları ne zaman ayda kaç kez tutar?
Migren genellikle tek taraflı zonklayıcı tarzda bir ağrıdır. Atakların bölgeleri kişiden kişiye değişir. Hastaların büyük çoğunluğu her atakta aynı bölgenin zonkladığını ifade eder. Bu sebeple başınızın bir bölümünde (Daha önce atak geçirdiğiniz sırada ağrıyan bölge) hafif zonklamalar ortaya çıkar, atak gelmeden hemen önce ışığa hassasiyet, gözlerde yaşarma, halsizlik, bulantı, kusma ve kokulara karşı hassasiyet artabilir.
Migren ataklarının sayısı ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler yılda bir, iki kez atak geçirirken bazıları ayda 3-4 kez atak yaşayabilir. Hastaların bazıları birkaç saatte ataktan kurtulsa da bazıları günlerce ağrı yaşayabilir.
Kusma, bulantı migren belirtisi mi normal mi?
Migren atağı geçiren pek çok kişi kusma ve bulantı sorunu yaşadığını ifade ediyor. Migren ağrısına bulantı, kusma, ışığa karşı hassasiyet, sese karşı duyarlılık eşlik edebilir. Bu tamamen normal bir durumdur.
Regl döneminde yaşanan baş ağrısı migren midir?
Karınlarda hormonel değişiklikler migreni tetikler. Kadınların birçoğu regl dönemlerinde migren atakları geçirir. Bu dönemdeki ataklar ise bir hayli şiddetli gerçekleşir.
Migrene botoks yapılır mı?
Migren ataklarından kurtulmak isteyenler çözüm yollarını araştırıyor. Migrenden kurtulmak için önerilen en etkili yöntemlerden biri botoks işlemidir. Şiddetli ağrıya maruz kalan hastalarda doktor tarafından belirlenen bölgelere botoks enjekte edilerek kas ve sinirler arasında iletişimsizlik sağlanarak ağrıların önüne geçilmesi sağlanabilmektedir.
Hacamat migrene iyi gelir mi?
Uzmanlar bu konuda ikiye ayrılıor. Kimileri hacamatın migren için kesin çözüm olduğunu ifade ederken kimi ise bu uygulamanın kesinlikle bir tedavi olmadığını belirtiyor.
Migrene evde ne iyi gelir?
Migren sorunu yaşayanların ençok merak ettiği konu ise bu hastalığın bir tedavisinin olup olmadığı. Atak tedavisinde; parasetamol, aspirin dahil olmak üzere basit türde ağrı kesiciler, bir takım bulantı önleyici ilaçlar ve triptanlar kullanılır. Migren ataklarının önlenmesi için hastalara; uyku düzenlerine dikkat etmeleri, aç kalmamaları ve kafeinden uzak durmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca akupunktur ve hacamat yöntemleriyle migrene karşı tedbir alınabileceği ifade ediliyor.
Bazı bitkisey çayların tüketimi atakların arasını açtığı, atak başladıktan sonra ise ağrıyı hafiflettiği belirtiliyor. Bu sebeple zencefil, nane, ıhlamur, papatya, biberiye ve rezene çayını tüketebilirsiniz.
Migren atağını hafifleten için çay tarifi
Papatya çayı hem sakinleştirici hem da ağrı kesici özelliğe sahip. Bu leziz çaydan her gün bir fincan tüketerek ataklarınızın sıklığını azaltabilirsiniz.
Malzemeler: 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya
1 bardak sıcak su
Bir bardak kaynar suun içerisine bir çay kaşığı papatyayı akleyip 7-8 dakika demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün. Çayınızı bal ve limon ile tatlandırıp afiyetle tüketebilirsini.