Son yıllarda teknoloji bağımlığı sorunu yaşayanların sayısı bir hayli arttı. Özellikle gençler telefonları olmada yaşayamaz hale geldi. Peki, nomofobi nedir?
Nomofobi nedir?
Nomofobi, bireylerin cep telefonlarından kopma veya cep telefonlarını kullanamama korkusu yaşadığı psikolojik bir durumdur. BMC Psychiatry’de yayınlanan araştırmaya göre nomofobiden en çok gençler etkileniyor, ancak her yaş grubu bu sorunu yaşayabiliyor.
Nomofobi belirtileri
Kişinin telefonu yokken kendini “eksik” gibi hissetmesi, boşluk duygusu yaşaması
Telefonu yanındayken bile obsesif bir şekilde kontrol etme
Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme
Telefonunu bir yerlerde unutmak, telefonun arızalanması yani telefonunu kullanamamaktan korkma
Telefonu olmayınca baş dönmesi, kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk, mide krampları gibi bir takım anksiyete belirtileri yaşaması
Nomofobi ile nasıl başa çıkılır?
Boş zamanlarınızda telefonunuz olmadan rahatlamanıza izin verin.
Kasıtlı olarak bir saat boyunca telefonunuzdan uzak durun. Hatta telefonunuzu kapatın.
Alışverişe giderken veya bir etkinliğe katılırken telefonunuzu evde veya bir kenarda bırakın.
Saate bakmak için telefonunuza değil kol saatinize göz atmayı deneyin.
Önemli etkinlikleri planlamak için bir takvim veya planlayıcı kullanın.
Telefonunuzdan uzakta zaman geçirmenize ve fişinizi çekmenize olanak tanıyan yeni hobiler bulun.
İşaretler ve tetikleyiciler hakkında bilgi edinmek için nomofobi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Telefonunuzun olmamasıyla ilgili olumsuz düşüncelerinize meydan okuyun. Bir süreliğine bir kenara bırakırsanız her şeyin yoluna gireceğini kendinize hatırlatın.
Kaygıyla başa çıkmak için meditasyon ve nefes egzersizleri yoluyla farkındalık uygulayın.
Aşırı durumlarda bir ruh sağlığı uzmanından yardım isteyin.
Duhan Töre: Panik ve kaygı yaşama hastalığı
Modern çağın yeni sendromlarından biri olan nomofobi hastalığı, kişinin ruhsal sağlığını tehdit ediyor. Medicana Sivas Hastanesinde görevli Uzman Psikolog Duhan Töre, nomofobi hakkında açıklamalarda bulundu. Uyanır uyanmaz telefonu ele almanın bu hastalığın belirtilerinden biri olduğunu ifade eden Töre, “Nomofobi, teknoloji çağıyla birlikte akıllı telefonlar, bilgisayar, tablet ve diğer teknolojik aletlerle sürekli ilgilenmek, bunlarla alakalı panik ve kaygı yaşama hastalığıdır. Uyku öncesi ve uyku sonrası durum da aslında uyumadan hemen önce son kontrolleri yapmak. Uyandıktan sonra telefonu hemen elimize almak gibi durumlar aslında bu hasatlığın belirtilerinden birkaç tanesidir. İnternetin bitme korkusu, şarjın bitme korkusu ya da faturaları aşma gibi durumlar bazı belirtileridir” dedi.
Nomofobi bir hastalıktır
Töre, kişinin bu durumu bir hastalık olduğunu kabul etmesi gerektiğini söyleyerek, “Aslında eğitim alanında çok büyük bir sıkıntı çekiyoruz. Çünkü şu an çocuklarda ya da gençlerde, sürekli telefonla ilgilenme hali gibi durumlar yaşanmakta. Günlük hayatımızda yalnızlık hissi. Sürekli telefonla ilgilenmek ya da sosyal ortamlarda dahi olsa bile sohbete çok katılmadan sürekli olarak telefonla ilgilenme halini görüyoruz, bu da kişileri ister istemez yaşamdan biraz daha soyutluyor. Bunun bir hastalık olduğunu kabul etmemiz gerek. Sonrasında uygun olan terapi tekniklerini uyguluyoruz. Belli aralıklardan sonra kişi gerçekten bunu bırakmak ve gerçekten bundan kurtulmak istedikten sonra aşması için bütün gerekli desteği veriyoruz” diye konuştu.
Teknolojik cihazlar belirli aralıklarda kullanılmalı
Teknolojik cihazlara belirli aralıklar verilmesi gerektiğini belirten Töre, “ Ekran süreleri düzenli kullanılmalı. Gün içerisinde ne kadar ekrana maruz kaldıkları kontrol edilmeli. Belirli aralıklar verilmeli. Gün içerisinde 2 ya da 3 saat, haberleşmemizin dışında sosyal medya ve benzeri uygulamalarda çok uzun süre kalınmaması konusunda dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.