B12 eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sağlıklı beslenmeye rağmen B12 eksikliği yaşayanlara ilaç ya da iğne tedavisi uygulanabilir. Peki, depresyon sorunu yaşayanlar B12 takviyesi kullanabilir mi?
B12 vitamini nedir?
B12 vitamini bir diğer adıyla kobalamin doğal olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Ayrıca gıdalara veya takviyelere de eklenebilir. Kırmızı kan hücreleri ve DNA oluşturmak için B12 vitaminine ihtiyaç vardır. Aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin işlevinde ve gelişiminde de önemli bir oyuncudur.
B12 vitamini yediğimiz gıdalardaki proteine bağlanır. Midede hidroklorik asit ve enzimler B12 vitaminini serbest forma dönüştürür. Buradan B12 vitamini, intrinsik faktör adı verilen bir proteinle birleşerek ince bağırsağın daha aşağı kısımlarında emilebilmesini sağlar.
B12 vitamini eksikliği kimlerde görülür?
B12 vitamini ne işe yarar?
B12 Vitamini vücudunuzun kan ve sinir hücrelerini sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve tüm hücrelerinizdeki genetik materyal olan DNA’nın yapımına yardımcı olan bir besindir . B12 Vitamini aynı zamanda insanları yorgun ve zayıf kılan bir kan rahatsızlığı olan megaloblastik aneminin önlenmesine de yardımcı olur.
B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Soluk cilt
- Ağız içi yaralar
- Kabızlık
- İshal
- İştahsızlık
- Sindirim sorunları
- El ve kollarda uyuşma
- Görme kaybı
- Depresyon
- Hafıza kaybı
- Davranış değişiklikleri
- Zihinsel sorunlar
B12 eksikliği belirtileri nelerdir? Hangi besinler B12 yönünden zengin
B12 yönünden zengin gıdalar neler?
İstiridye: İstiridye tüm yiyecekler arasında en yüksek B12 vitamini konsantrasyonuna sahip olmasının yanı sıra iyi bir potasyum kaynağıdır.
Midye: Midye, B12 vitamininin yanı sıra iyi bir protein, potasyum, C vitamini ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.
Sardalye: Bu küçük balıkların kalsiyumla dolu olduğunu öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz; 3 ons, 8 ons sütle aynı miktardadır. Sardalya ayrıca D vitamini ve omega-3 yağ asitleri içerir.
Alabalık: Alabalık gibi yağlı balıklar, beyin fonksiyonlarını destekleyen ve iltihapla mücadele eden harika D vitamini ve omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.
Somon: labalık gibi somon da zengin bir protein kaynağıdır ve kalp sağlığına faydalı omega-3 yağ asitleri içerir.
Kırmızı et: Sığır eti B12 ve çinko kaynağıdır. Ayrıca adet öncesi sendromu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu düşünülen protein ve B vitamini riboflavin ile de doludur.
Süt: Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nde yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, süt sadece iyi bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda bazı kadınların PMS semptomları yaşamasının da önüne geçiyor. Başka bir araştırma, günde bir porsiyondan fazla yüksek yağlı süt ürünü tüketen kadınların, tüketmeyenlere göre yumurtlama sorunları yaşama olasılığının %25 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
Yoğurt: Yoğurt harika bir kalsiyum, magnezyum ve protein kaynağıdır . Çalışmalar düzenli olarak tüketmenin diyabeti önleyebileceğini ve yüksek tansiyonu önleyebileceğini gösteriyor. Bol miktarda yararlı probiyotik sayesinde yoğurt aynı zamanda sindirim sisteminizdeki mikroflorayı dengeleyen ve IBS semptomlarını hafifleten harika bir sindirim yardımcısıdır.
Yumurta: umurta , vücudunuzun kalsiyumu emmesine ve güçlü kemikleri korumasına yardımcı olmak için önemli olan harika bir protein ve D vitamini kaynağıdır .
Tavuk: Tavuk, B12 deposu olmasının yanı sıra iyi bir proteindir.
Peynir: Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynir kalsiyum ve B12 kaynağıdır.
B12 haplarının faydası nedir?
B12 suda çözünen bir besindir. Bu, vücudunuzun B12’yi büyük miktarlarda depolamadığı ve ihtiyaç duymadığı her şeyi idrar yoluyla dışarı attığı anlamına gelir. B12 kolayca depolanmadığından, enerji üretimi ve normal sinir fonksiyonu gibi hayati süreçleri gerçekleştirmek için vücudunuzun sürekli bir B12 kaynağına ihtiyacı vardır.
Sınırsız diyet uygulayan çoğu sağlıklı insan, optimal kan seviyelerini korumak için yeterli miktarda B12 tüketir. Bununla birlikte, bazı tıbbi durumlar, ilaçlar, B12 açısından zengin gıdaların diyette kısıtlanması ve hatta normal yaşlanma, vücudun B12 seviyelerini ve B12’yi gıda kaynaklarından absorbe etme yeteneğini etkileyebilir.
Sağlıklı B12 düzeylerini yalnızca beslenme yoluyla koruyamayan kişilerin, bu vitaminin günlük gereksinimlerini karşılamak için B12 takviyesi almaları gerekir.
İşte B12 takviyelerinin sağlığa fayda sağladığı bazı yollar.
B12 takviyelerinin en önemli faydalarından biri vücuttaki B12 düzeylerini etkili bir şekilde artırma yetenekleridir.
Bir kişinin optimal B12 düzeylerini kendi başına sürdürememesinin birkaç nedeni olabilir.
Yaşlı yetişkinlerin %30 kadarı, mide asidindeki değişiklikler ve her ikisi de B12 emilimi için gerekli olan intrinsik faktör adı verilen bir proteinin üretiminin azalması nedeniyle B12’yi gıdalardan gerektiği gibi emememektedir.
Asit reflü ilaçları ve antidiyabetik ilaçlar gibi yaygın olarak reçete edilen ilaçlar B12 düzeylerini tüketebilir. Ek olarak, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde ve vegan diyetleri gibi kısıtlayıcı diyetleri uygulayan kişilerde sıklıkla düşük B12 seviyeleri gelişir.
Sağlıklı B12 düzeylerini kendi başlarına koruyamayan kişiler için, B12 takviyesi, bu önemli besin maddesinin kan düzeylerini artırmaya yardımcı olabilir ve kırmızı kan hücresi üretimini etkileyen bir kan bozukluğu olan makrositik anemi de dahil olmak üzere B12 eksikliğine bağlı sağlık sorunlarına karşı koruma sağlayabilir.
Depresyon tedavisinde B12 önemi
B12, beyin fonksiyonunda önemli rol oynar ve ruh hali düzenlemesinde önemli rol oynayan serotonin, γ-aminobütirik asit (GABA) ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretimi için gereklidir. Dahası B12, sağlıklı beyin fonksiyonu için gerekli olan homosistein düzeylerini kontrol altında tutar.
Araştırmalar düşük B12 düzeylerine sahip olmanın depresyona yakalanma riskini artırdığını gösteriyor.
2021 yılında yapılan araştırmada yetişkinlerde düşük veya eksik B12 düzeylerine sahip olmanın, depresyona yakalanma riskini dört yıl içinde %51 artırdığını ortaya koydu.
B12 takviyesi, depresyonun başlamasını önlemeye ve depresyonlu kişilerde semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir. 2023’te yapılan bir inceleme, B12 takviyesinin depresyon semptomlarını azaltmada ve antidepresan ilaçların etkinliğini artırmada etkili olabileceği sonucuna vardı.