Probiyotikler sağlıklı sindirim sistemi için olmazsa olmazlardandır. Probiyotik ihtiyacı ev yoğurdu, kefir, turşu gibi gıdalardan sağlanabileceği gibi ciddi durumlarda takviyelere gereksinim duyuluyor. İşte, probiyotik takviyelerle ilgili merak ettikleriniz…
Probiyotik nedir?
Probiyotikler, özellikle sindirim sisteminiz için iyi olan canlı bakteri ve mayalardır. Bunları genellikle hastalıklara neden olan mikroplar olarak düşünürüz. Ancak vücudunuz hem iyi hem de kötü bakterilerle doludur. Probiyotikler genellikle “iyi” veya “yararlı” bakteriler olarak adlandırılır çünkü bağırsaklarınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Probiyotikleri takviyelerde ve yoğurt gibi bazı yiyeceklerde bulabilirsiniz.
Probiyotik ne için kullanılır?
Probiyotikler, bağırsaklarınızdaki ve başka yerlerdeki popülasyonlara canlı, faydalı mikroplar katarak bu toplulukları güçlendiren gıda ve sağlık ürünleridir. Bunlar, mikrobiyomunuzdaki faydalı mikropların dengesizliği veya eksikliği olan disbiyozu önlemek ve tedavi etmek içindir. Mikroplar işe yaradıklarında vücudunuza yerleşirler ve halihazırda orada yaşayan nüfusa katkıda bulunurlar.
Bağırsak ve sindirim sorunlarının çözümü için probiyotikler kullanılır.
Probiyotik faydaları nelerdir?
Sindirim sisteminizi düzenler
Probiyotiklerin , dengeli bir bağırsak mikrobiyal dengesini yeniden sağlayarak, bağırsak iltihabını baskılayarak ve bağırsak bariyerinin sağlığını iyileştirerek sağlıklı bir bağırsak ortamını oluşturur.
Araştırmalar, probiyotik takviyeleri almanın IBS, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi mide-bağırsak ile ilgili tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler için yararlı olabileceğini göstermektedir .
Kabızlık sorunuyla vedalaşabilirsiniz
Bazı probiyotik türlerinin desteklenmesi ishal ve kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir .
Probiyotiklerin çocuklarda ve yetişkinlerde enfeksiyonlardan ve antibiyotik kullanımından kaynaklanan ishali iyileştirdiği gösterilmiştir. Probiyotik takviyesi yapmak, faydalı bağırsak bakteri popülasyonlarını çoğaltıp sürdürerek ve disbiyozu (dengesiz bağırsak bakterileri) düzelterek ishali tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Kilo kaybı çeşitli faktörlerden etkilenebilse de, bazı araştırmalar probiyotik takviyelerinin aşırı kilolu ve obeziteli kişilerde kilo kaybını teşvik etmede yararlı olabileceğini öne sürüyor.
Obeziteli kişiler, obezitesi olmayan kişilere kıyasla farklı bağırsak bakteri bileşimlerine sahiptir ve disbiyoz hastası olma olasılıkları daha yüksektir. Bazı araştırmalar, probiyotik takviyelerinin yararlı bakteri düzeylerini artırmaya, iltihabı azaltmaya, iştahı ve metabolizmayı etkilemeye, insülin duyarlılığını artırmaya ve yağ birikimini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu faktörler gastrointestinal sağlığı geliştirebilir ve obezitesi olan kişilerde vücut ağırlığını olumlu yönde etkileyebilir.
Depresyonla vedalaşabilirsiniz
Probiyotikler, sindirim sistemi ile merkezi sinir sistemi arasında bir sinyal yolu olan bağırsak-beyin ekseni yoluyla bazı zihinsel sağlık bozukluklarının semptomlarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bu, bağırsağın nörotransmitter düzeylerini etkilemesine ve beyin iltihabını düzenlemesine olanak tanır.
Probiyotik takviyelerin diğer ilaçlarla etkileşimi var mı?
Bazı kanıtlar probiyotik takviyelerinin kan incelticiler ve kanser ilaçları gibi bazı ilaçların biyoyararlanımını, etkinliğini ve güvenliğini etkileyebileceğini öne sürüyor. Antibiyotikler ayrıca bazı probiyotiklerin etkinliğini de etkileyebilir. Halihazırda bir veya daha fazla ilaç kullanıyorsanız, probiyotik takviyeleri de dahil olmak üzere diyet takviyelerini sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir.
Şişkinlik için hangi probiyotikler kullanılır?
Bifidobacterium lactis
Bacillus coagulans
VSL#3
infantis
Herhangi bir takviye ürün (probiyotikler dahil) kullanırken, her zaman yönergelere uymanız gerekir.
Ancak genel olarak konuşmak gerekirse, takviyeleri sıcak bir içecekle birlikte almanız önerilmez. Çünkü bu, bakterileri midenize ulaşmadan öldürebilir. Probiyotiklerin yemekle birlikte alınması konusunda araştırmalar net bir sonuç ortaya koymuyor. Bazı araştırmalar Saccharomyces boulardii mikroorganizmalarının aynılarının yemekle birlikte veya yemeksiz alındığında hayatta kalabildiğini belirtmektedir.
Bifidobacterium ve Lactobacillus’un ise yemekten yarım saat öncesine kadar alındığında en iyi hayatta kalma oranlarına sahip olduğu söyleniyor.
Çocuklar probiyotik takviye kullanabilir mi?
Sindirim sorunu yaşayan çocukların probiyotik takviye kullanmasının uygun olup olmadığı sıklıkla araştırılıyor. Probiyotiklerin bebekler ve çocuklar için güvenli olduğu uzmanlarca belirtiliyor. Elbette yaşlarına uygun takviye ürünler kullanmanız gerekiyor. Bu konuda ise size en doğru bilgiyi hiç kuşkusuz çocuk doktorunuz verecektir.
Probiyotik almanın en iyi yolu nedir?
Probiyotikleri besin takviyesi olarak alabileceğiniz gibi fermente yiyecek ve içeceklerden de alabilirsiniz. Her iki yöntemin de yararları vardır. Genel olarak yiyecek ve içecek kaynakları, biyomunuzdaki mikrop çeşitliliğinin artmasına yardımcı olabilir, bu da genel sağlığınızı korumanız için iyidir. Bazı besin kaynakları aynı zamanda probiyotiklerin gelişmesi için beslenmesi gereken lifler olan prebiyotikleri de içerebilir .
Belirli bir sorunu tedavi etmek istiyorsanız doktorunuzun önerdiği yöntemi kullanmanız doğru olacaktır.
Probiyotit takviyesine ihtiyacınız olduğunu gösteren işaretler nelerdir?
Probiyotiklerin sağlığınıza fayda sağlayabileceğinin açık bir işareti, kronik sindirim semptomlarının yaşanmasıdır. Gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal olsun, sindirim sistemindeki bu kırmızı bayraklar bağırsak mikrobiyotanızda bir dengesizlik olduğunu gösterir . Probiyotikler bu dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir, rahatsız edici semptomları hafifletebilir ve düzenliliği teşvik edebilir.
Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede önemlidir, ancak bunların gelişigüzel yaklaşımı aynı zamanda faydalı bakterilerin de tükenmesine neden olur. Yakın zamanda bir antibiyotik tedavisini tamamladıysanız, probiyotik takviyesi, sindirim ve bağışıklık sistemi işlevi için çok önemli olan bağırsak florası dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olabilir.
Gıda kaynaklı hastalıklardan veya bağırsak enfeksiyonlarından kurtulmak faydalı bakterilerinizi tüketebilir. Diyetinize yoğurt veya kefir gibi probiyotik açısından zengin gıdalar veya yüksek kaliteli bir probiyotik takviyesi eklemek, bağırsak mikrobiyomunuzu yararlı mikroplarla yeniden doldurmanıza yardımcı olabilir.
Gelişmekte olan araştırmalar bağırsak sağlığını zihinsel sağlıkla ilişkilendiriyor ve bağırsak bakterilerindeki dengesizliğin ruh halini etkileyebileceğini ve hatta kaygı veya depresyona katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Probiyotikler daha sağlıklı bir bağırsak-beyin eksenini destekleyerek bu karmaşık etkileşimde rol oynayabilir.
Cilt sağlığınız bağırsak sağlığınızın bir başka yansımasıdır. Sivilce ve egzama gibi durumlar içinizdeki mikrobiyal dengenin bozulduğunu gösterebilir. Probiyotikler yoluyla faydalı türlerin tanıtılması, genellikle bu cilt sorunlarının temelinde yatan iltihaplanmanın yönetilmesine yardımcı olabilir.
Aşırı aktif bir bağışıklık tepkisi alerjilere ve iltihaplanmalara yol açabilir. Bağırsak mikrobiyomu, bağışıklık sisteminin eğitilmesinde ve düzenlenmesinde önemli bir rol oynar ve probiyotikler bu dengeyi güçlendirmeye yardımcı olarak alerjik reaksiyonları potansiyel olarak azaltabilir.
Bazı insanlar için laktoz intoleransı, sindirim sistemlerinin süt ürünlerini sindirmek için gerekli enzimlerden yoksun olduğunu gösterir. Lactobacillus gibi suşları içeren probiyotik takviyeleri, laktozun parçalanmasına ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Bağırsak sağlığında olduğu gibi ağzınızdaki bakteri dengesi de çok önemlidir. Diş eti hastalığı veya ağızda pamukçuk gibi sorunlar bazen mikroorganizmaların sağlıklı dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olan probiyotikler kullanılarak hafifletilebilir.
Bazı gıdalar sindirim rahatsızlığını tetikliyorsa probiyotikler yardımcı olabilir. Sindirimi artırabilir ve sağlam bağırsak astarının korunmasına yardımcı olabilir , potansiyel olarak gıda hassasiyetleriyle ilişkili semptomları azaltabilirler.
Açıklanamayan kilo değişiklikleri bağırsak bakterilerindeki dengesizliği yansıtıyor olabilir. Bazı çalışmalar, belirli probiyotik türlerinin vücudun yiyecekleri metabolize etme ve yağ depolama şeklini etkileyebileceğini öne sürüyor.
Bağırsak mikrobiyomu, vücudun uyku ve ruh halini etkileyen bir hormon olan serotonin düzeylerini etkiler. Bağırsak bakterilerindeki dengesizlik uyku sorunları ve kronik yorgunlukla bağlantılı olabilir. Probiyotikler, serotonin gibi hormonların üretilmesiyle yakından bağlantılı olan bağırsak sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Vücuttaki mikroorganizmalardaki dengesizliğin sık görülen bir belirtisi tekrarlayan mantar enfeksiyonlarıdır. Probiyotik takviyeleri , özellikle bu dengeyi bozabilecek antibiyotik gibi tedavilerden sonra, maya ve bakterilerin doğal dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir.
Kronik inflamasyon genellikle bağırsak mikrobiyomunun dengesizliğine karşı bir bağışıklık sistemi tepkisidir. Probiyotikler bağırsak zarının sağlığını destekleyerek ve bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesini önleyerek bu durumun yönetilmesine yardımcı olabilir.
Sindirim sistemi faydalı bakteri eksikliği nedeniyle en iyi şekilde çalışmadığında, vücut besin maddelerini etkili bir şekilde ememeyebilir ve bu da eksikliklere yol açabilir. Probiyotikler daha sağlıklı bir bağırsak ortamını destekleyerek daha iyi besin emilimine yardımcı olabilir.