Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,James Bond filminin Türkiye’nin tanıtımı açısından önem taşıdığını söyledi.
Kapalıçarşı’nın tüm dünyanın bilmesi gereken bir kültür varlığı ve aynı zamanda bir yaşam alanı, alışveriş merkezi olduğuna işaret eden Günay, şöyle devam etti:
”James Bond gibi dünya çapında bilinen, bir mekanı dünya çapında tanıtmak konusunda özel görev alacak bir filmin orada çekilmesinin altyapısını oluşturmak gerekir. Burada belediyelerin, esnafın, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin yardımcı olması gerekir. O mekan zaten bize bağlı değil. Biz sadece belli konularda yardımcı olmaya çalışacağımızı söyledik çekim ekibine. Onlar da gereken izinleri aldılar, gereken ücretleri yatırdılar. Bu arada bazı ufak tefek tahribatlar, yani bazı kaçınılmaz çevre sorunları sanıyorum ki biraz abartılı boyutlarda yansıdı.”
12 ağacı kestiler
Bölgede ikamet eden bazı görgü tanıkları, filmin çekimleri için 12 ağacın kesildiğini iddia etti.“Skyfall”un İstanbul Eminönü ve Beyazıt’ta gerçekleşen çekimleri için, önce ağaçlar kesildi, yollar kapatıldı. Sonra bir motosikletli, kovalamaca sırasında tarihi bir binada yer alan mücevher dükkânının vitrinini paramparça etti.
Kapalıçarşı’nın, 1785’te yapılan, 227 senelik çatısına çıkarılan motosikletler, kiremitlerin bazılarının kırılmasına neden oldu.
Ancak, Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Bektaş, film ekibinin Kapalıçarşı’da herhangi bir zarar vermediğini belirterek, çatıdaki çekimlerde motosikletlerin üstünden geçtiği kiremitlerin sahte kiremitler olduğunu söyledi.
Çatının üstündeki kiremitlerin en son 1983 yılında yenilendiğini ve hepsinin zaten harap halde olduğunu belirten Bektaş, “Film ekibi, sadece çekim yapacakları 100 metrekarelik bir alanda kiremitleri söktü. Onların yerine İngiltere’den getirdikleri kiremit görünümündeki plastik malzemeleri yerleştirdiler. Yapıya zarar vermemesi ve yükü azaltmak için de altlarını silikonla desteklediler. İstanbul Valiliği, Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de çekimleri sürekli olarak denetliyor” dedi. Kapalıçarşı’da çatı üstündeki çekimlerin sona erdiğini, sadece pazar günü iç mekânda aksiyon sahnelerinin çekileceğini kaydeden Bektaş, çarşı esnafının film çekimleri yüzünden bir şikâyeti bulunmadığını belirterek, “Biz varlığımızı turizmle sürdürüyoruz. Filmin yapacağı tanıtım sayesinde bizim işlerimize de faydalı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Uzmanlardan tepki
James Bond filmi sahnelerinin çekilmesini değerlendiren sanat tarihçisi Prof. Dr Gönül Cantay, yasalara göre kazı alanlarında dahi alet kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatarak, “İstanbul, özellikle de Tarihi Yarımada film ya da belgeseller için bulunmaz bir plato gibi. Eğer izin verilecekse de bütün çekimlerin, Kültür Bakanlığı veya Kapalıçarşı özelinde mal sahibi görünen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimi altında yürütülmesi gerekir. Uygun yapımlarla filmlerin ülke tanıtımına katkısı elbette ki olumlu olacaktır. Ancak reklam katkısı olacak diye anıt eserlerimizin zarar görmesi kabul edilebilir mi? Anıt eserlerimiz reklama feda edilebilir mi?” diye konuştu.