İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), insanlığın ilk yazılı destanı olan Gılgamış’ı operaya uyarlayarak dünya prömiyerini gerçekleştirdi. 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen Gilgameş Operası, izleyicilerden tam not aldı. Salonun tamamını dolduran sanatseverler, eseri dakikalarca ayakta alkışladı.
Sahne tasarımıyla teknik ve anlatı iç içe geçti
Caner Akın’ın yönetmenliğini üstlendiği eser, modern sahne teknikleri ve teknolojik ögelerle klasik operayı bir araya getirirken, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı yönetti. Eserin sahne arkasında ise güçlü bir ekip vardı: Dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Gizem Betil’e, ışık tasarımı Cem Yılmazer’e, video tasarımı Aisha Hajiyeva’ya ve koreografi ise Deniz Özaydın’a ait. İDOB Korosu’nun şefliğini ise Volkan Akkoç üstlendi.
Gilgameş Operası’ndan zengin kadroyla epik bir anlatı
Gilgameş Operası’nın prömiyerinde sahneye çıkan isimler arasında; Hüseyin Likos (Hikayeci), Alican Güçoğlu (Gilgameş), Yılmaz Berkay Günay (Enkidu), Aylin Ateş (Ninsun), Burak Bilgili (Şamaş), Şebnem Ağrıdağ Kışlalı (İştar), Gökhan Ürben (Anu), Asude Karayavuz (Antum), F. Kılıç Aslan (Enlil), Melike Manav Yalçın (Humbaba), Nursel Dinler Yazman (Alto Solo) ve Neslişah Pekin (Halktan Bir Kadın) gibi birçok önemli sanatçı yer aldı.
Doğu’nun ezgisi Batı’nın çok sesliliğiyle buluşuyor
Ahmed Adnan Saygun’un epik draması olan Gilgameş Operası, Doğu’nun ezgisel anlatımıyla Batı’nın çok sesliliğini buluşturan yapısıyla dikkat çekiyor. Eser, insanın özgürlüğe ve bilgiye olan yolculuğunu tasavvufi bir yaklaşımla sahneye taşıyor. Tanrı, sevgi ve ilahi aşk gibi temaları işlerken aynı zamanda tarihsel, yerli ve milli bir anlatı sunuyor. Eserin zamansızlığı ise, hâlâ aynı hayalin peşinden koşan insanoğlunun varoluşsal arayışıyla güçleniyor.